Miksi Gesund Partners perustettiin?

Hyvinvointivaltio on kriisissä. Väestö ikääntyy ja budjetit paukkuvat. Elintapasairaudet rasittavat systeemiä, eikä siinä pelkkä soteuudistus auta.

Kaikki tietävät, että nykyinen järjestelmä on tehoton. Jo vuosia on järjestetty seminaareja ja käynnistetty hankkeita terveydenhoidon suuntaamisesta sairauksia ehkäiseväksi ja väestön hyvinvointia parantavaksi, mutta todellisuudessa ihmisistä huolehtimiseen on jatkuvasti vähemmän resursseja ja ylikuormitetut sote-ammattilaiset keskittyvät hoitamaan liian pitkälle edenneitä vaivoja, mikä on lyhytnäköistä ja kallista.

Kansalaisille tilanne näkyy niin, että ihmiset pääsevät lääkäriin liian myöhään ja yleinen pahoinvointi lisääntyy.

Samaan aikaan tiede etenee jättiloikilla. Tutkitaan ennakoivaa ja kokonaisvaltaista terveydenhuoltoa ja keksitään digitaalisia ratkaisuja, jotka pelastavat henkiä ja parantavat elämänlaatua väestötasolla. Mutta tieteen saavutukset eivät näy arjessamme. Sosiaali- ja terveysalalla on liikaa huonoa johtamista, vanhoja toimintatapoja ja muita järjestelmätason virheitä.

Systeemi on jumissa.

Kukaan meistä ei halua sairaalaan makaamaan. Haluamme voida hyvin, käydä mahdollisimman vähän lääkärissä, ja kun ikää kertyy, haluamme elää arvokasta ja iloista vanhuutta.

Yhteiskunnan tavoite voi ja pitää olla väestön hyvinvoinnin lisääminen. Sitä ei saavuteta pelkillä hoitajamitoituksilla tai palkkaamalla lisää lääkäreitä. Tulee ajatella rohkeammin. Systeemiä pitää rikkoa ja korvata uudella ajattelulla.

Tehtävä on vaikea, muttei mahdoton. Meillä Suomessa on maailman parasta osaamista sote-alan systeemitason ongelmien korjaamiseen. Mullistukseen eli peruskorjaukseen tarvitaan kaikkien apua. Myös Suomen ulkopuolelta.

Olemme sote-alan urakoitsijoita ja pähkäilyn sijaan paiskimme hommia. Meillä on käynnissä jo monta projektia, joissa järjestelmää uudistetaan. Työn alla ovat muun muassa lasten lihavuus, sydänsairaudet ja terveysalan rooli kansantalouden veturina. Kuluneen vuoden aikana käynnistyneisiin projekteihin voit tutustua sivustomme Mitä teemme jo nyt -osiossa.

Keräämme parhaat voimat kokoon haasteesta riippuen ja tartumme toimeen. Parannamme maailmaa. Maalaamatta taivaanrantaa.

Gesund Partnersin perustajat,
Paavo Perttula & Ville Koiste