Vaikuttavan kehittämisen viitekehys, jota myös Gesund Wayksi kutsutaan

Gesund Partners täyttää ensi keväällä neljä vuotta ja tiimissämme on jo kymmenen rautaista osaajaa. Matkallamme olemme saaneet tehdä töitä upeiden kumppaneiden kanssa eri sektoreilta - niin pienempien kuin useampia vuosia kestäneiden aloitteiden muodossa. Mikä tärkeintä, on ollut upeaa huomata laajalti jaettu tahtotila kestävämmän tulevaisuuden ja ihmislähtöisempien palveluiden varmistamiseksi. Tätä kohti me ponnistelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa.

Olemme matkamme aikana kehittäneet myös omaa, meille luontaista tapaa ratkaista viheliäisiä yhteiskunnallisia haasteita. Kutsumme tätä kehittämisen viitekehystä Gesund Wayksi. Gesund Wayn tarkoitus ei ole toimia kirjaimellisena ja kehittämistyötä pakottavasti ohjaavana muottina, vaan pikemmin rakenteena, joka tukee meitä ja kumppaneitamme yhteisessä kehittämistyössä. Rakenne on kehittynyt muilta oppien ja itse tehden – siten se on yhdistelmä tiimiimme kokemusta ja Suomesta sekä maailmalta opittuja asioita.

Miksi Gesund Way kehitettiin?

Gesund Way koettiin tarpeelliseksi, koska mielestämme esimerkiksi mainiot muotoilumenetelmät eivät yksinään riitä systeemisen uudistamisen käynnistämiseksi. Lisäksi systeemiä uudistavien sosiaalisten innovaatioiden käyttöönotto edellyttää aivan uusia työkaluja ja kumppanuusmalleja, näistä esimerkkinä muun muassa vaikuttavuusinvestoinnit. Ja koska peräänkuulutamme vaikuttavuutta, kehittämistyön tulisi kestää myös toimintaympäristön muutosta. Siksi olemme integroineet tulevaisuustyön keskeiseksi osaksi kaikkea kehittämistä – näin varmistamme, että olemme huomioineet ratkaisuissa nurkan takaa havaittavat muutokset.

Koska on selvää, että mitään universaalia, kaikkialle sopivaa menetelmäpakettia ei ennalta voi määritellä – ”one size fit all” ei toimi sote-palveluissa eikä myöskään kehittämisessä. Mutta tietyt selkeät etapit olemme tunnistaneet, joita noudattamalla pärjää pitkälle.

Vaikuttavan kehittämisen etapit

Avoimuuden nimissä haluamme avata ajatteluamme ja miltä Gesund Way karkealla tasolla näyttää tässä vaiheessa kehitystä. Viitekehyksen keskeiset vaiheet ovat

  • Haasteen ja mahdollisuuden määrittely tulevaa ennakoiden sekä sidosryhmiä osallistaen
  • Ihmislähtöisen ratkaisun muotoilu ja jaetun arvon varmistaminen yhdessä kehittäen
  • Ketterä käyttöönotto, jatkuva kehitys ja toiminnan skaalaus

Kukin vaihe sisältää erilaisia menetelmiä ja toimenpiteitä, joita voimme viitekehyksen tuella ketterästi hyödyntää kumppaneidemme kanssa kehittämishaasteesta riippuen. Näiden edellä kuvattujen vaiheiden ohella tulee panostaa myös aktiiviseen ja avoimeen, mahdollisimman läpinäkyvään viestintään. Tarinankerronnan voidaan sanoa olevan tärkein yksittäinen työkalu systeemimuutoksen edistämiseksi - suurin ’vipuvaikutus’ systeemin uudistamiseksi saadaan aikaan muun muassa asenteita ja ennakkoluuloja muuttamalla sekä muutoksen tuomien mahdollisuuksien avaruutta avartamalla. Tunteiden herättämisen ja inspiroimisen lisäksi hyvä tarina tarjoaa hyvin punnittua ja kuratoitua tietoa tartuttavalla tavalla – vain siten se on uskottava esimerkiksi analyyttisen, mutta samalla kiireisen johdon silmissä.

Tulemme elokuun uutiskirjeessämme avaamaan esimerkkejä siitä, miten olemme soveltaneet Gesund Waytä projekteissamme. Ja kuten todettua, kehittämisen viitekehyksemme on vielä sisäisesti prototyyppivaiheessa. Siksi kuulemme mieluusti ajatuksia ja kommentteja, joita viitekehys teissä tämän blogin lukijoissa herättää. Lisäksi jos haluat vaihtaa ajatuksia tarkemmin liittyen tapaamme tehdä kehittämistä, olethan yhteydessä matalalla kynnyksellä!

Palaamisiin Gesund Wayn tiimoilta elokuun uutiskirjeessämme,

Ville

Ps. jos et ole vielä uutiskirjeemme tilaaja, voit liittyä postituslistallemme täältä.